Close

03/04/2015

Een Waard vol Verhalen: wat een dag!

De hoofdrolspelers van een waard vol verhalen werden via de rode loper naar de tuinzaal van het Streekmuseum geleid. Daarvoor hadden zij een, voor hen speciaal gemaakte button, opgespeld gekregen. Trots en verrast door het warme applaus van de gasten kwamen zij de zaal binnen. Janine Nauta heette de gasten welkom, daarna nam Stella het woord. Van iedere hoofdrolspeler lag een voorwerp, met betrekking tot hun handwerk of ambacht op tafel. Eén voor één kwamen deze voorwerpen ter sprake. De eregasten werden aan het publiek voorgesteld en aan de hand van het voorwerp vertelde Stella een kort verhaal en werden de hoofdrolspelers wat vragen gesteld over hun ambacht en handwerk.

De vitrines waren door de initiatiefnemers gevuld met het handwerk, gereedschap, boeken, kunstwerken en gebruiksvoorwerpen, die zij mee hadden gekregen van de hoofdrolspelers, ingericht. Een echte, kleine expositie van de inwoners uit de waard. Na de pauze nam de burgemeester van Ouderkerk aan de IJssel het woord. Hij bedankte de eregasten voor het werk en voorbeeld wat zij in de Krimpenerwaard hebben gedaan en sommige van hen nog steeds doen. Ook vond hij het een goed voorbeeld van de samenwerking tussen Krimpen aan de IJssel en de toekomstige eenwording van de rest van de Krimpenerwaard. De burgemeester heeft tijdens deze middag naast de wethouder van Krimpen aan de IJssel gezeten, wat een goede gelegenheid was om de (gemeentelijke) banden warm aan te halen.

Na de pauze werd er een compilatie van de opnames vertoond. Deze interviews zijn de afgelopen periode opgenomen bij de hoofdrolspelers. Zij hebben veel verteld hoe het was om in vroegere tijden te leven, te werken en te wonen in de Krimpenerwaard. Waardevolle verhalen, een waard vol verhalen. Met een warm hart en oprechte dank hebben wij de verhalen verzameld en hopen door diverse instanties zoals scholen, verzorgingshuizen en andere belangstellenden uitgenodigd te worden om deze verhalen te komen vertellen. Zij zijn immers een mooi voorbeeld van hoe het is om met de handen te werken.